Nasze popisowe danie
27 czerwca odbyła się plenerowa impreza kulturalna w Zarębie. Przewodnim przesłaniem tej imprezy były "Pałacowe smaki".
Nasza szkoła bardzo chętnie wzięła udział w tym wydarzeniu. Tym bardziej, że mogliśmy pokazać inne niż dotychczas umiejętności, a dokładnie zdolności kulinarne.
Mieliśmy swoje stanowisko, na którym były: kuchenka, stoły, deski do krojenia, noże i inne przedmioty, które pozwoliły nam wykonać nasze popisowe danie. Zdjęcia opowiadające historię naszej szkoły i inne elementy ozdobne stanowiły uzupełnienie naszego miejsca.
Daniem, które przyrządzaliśmy była: kasza z lebiodą i pokrzywą, żeberko w miodzie oraz ogórek małosolny. Na tablicach oraz ulotkach, które były rozdawane zainteresowanym, opisane były wartości odżywcze składników oraz przepisy, jak sporządzić te danie.
Pan dyrektor Jacek Adamski był głównym szefem kuchni a pomagał mu Filip Makiola z klasy VII. Dziewczynki z klasy IV i VII aktywnie uczestniczyły w tym wydarzeniu, zwracając uwagę pięknymi strojami ludowymi.
Ten przysmak wziął również udział w konkursie na potrawę regionalną, która oceniana była przez profesjonalnych kucharzy, którzy gościli na tej imprezie.
Nie udało się zająć miejsca na podium, ale zostaliśmy pochwaleni za innowacyjność i ciekawy smak. Najważniejsze w tym projekcie było zaangażowanie, inicjatywa, współpraca oraz nauka.
A kasza z lebiodą i pokrzywą okazała się dużym zaskoczeniem kulinarnym i wszystkim bardzo smakowała.
Dziękujemy Rodzicom i Uczniom za pomoc w przygotowaniach a przede wszystkim za zbieraniu lebiody i pokrzywy (a było to naprawdę nie lada wyzwanie).
Marzena Adamska